آيين نامه هیئت دولت جمهوري اسلامي ايران
باسمه تعالي
كليه وزارتخانه ها، سازمانها و مؤسسات دولتي و نهادهاي انقلاب اسلامي و استانداريهاي سراسر كشور
هيات وزيران در جلسه مورخ ۱/۱۲/۱۳۷۵ بنا به پينشهاد شماره ۳۰۲۲ مورخ ۱/۸/۱۳۷۵ ستاد اقامه نماز و با عنايات به توصيه هاي مقام معظم رهبري به ششمين اجلاس سراسري نماز، ايين نامه اقامه نماز را به شرح زير تصويب نمود:
آيين نامه ترويج و توسعه فرهنگ نماز
مادة ۱ _ كليه وزارتخانه ها، دستگاهها، مؤسسات و شركتهاي دولتي،نهادهاي عمومي و انقلاب اسلامي،شهرداريها، بانكها، مراكز آموزشي و پژوهشي و سازمانها و مؤسساتي كه شمول مقررات عمومي در مورد آنها مستلزم ذكرنام است، مشمول اين آيين نامه مي باشند.
مادة ۲ _ وزراء يا بالاترين مقام اجرايي دستگاههاي مشمول اين آيين نامه متصدي اقامه نماز در دستگاه تحت نظر خود ميباشند.
تبصره _وزراءيا بالاترين مقام اجرايي دستگاههاي مشمول اين آيين نامه ميتوانند يك نفر از واجدين شرايط(ترجيحاً يكي از معاونان خود) را به عنوان مسئول پيگيري اين آيين نامه در سطح وزارتخانه يا دستگاه تحت نظر خود تعيين نمايند و يا ستادي براي رسيدگي براي رسيدگي به امو رمساجد و نمازخانههاي واحدها و ادارات تابعه تشكيل دهند.
مادة۳ _ با توجه به نظر مقام معظم رهبري ، د ركليه دستگاههاي مشمول اين آيين نامه و واحدهاي تابعه آنها در سراسر كشور،به منظور اداي فريضه نماز، حداكثر مدت ۲۰ دقيقه زمان در وقت فضليت و ترجيحاً بلافاصله پس از اذان در نظر گرفته شود تا امكان شركت كليه مديران و كاركنان دستگاههاي مزبور در مراسم نماز جماعت فراهم شود.
تبصره _ در صورتي كه به تشخيص وزير يا بالاترين مقام مسئول دستگاه به لحاظ حساسيت شغلي، شركت همه كاركنان به صورت يك جا در نماز جماعت ميّسر نباشد، كاركنان با د رنظر گرفتن مقتضيات محل كار، نماز خود را اقامه خواهند نمود.
مادة ۴ _ در كليه دستگاههاي مشمول اين آيين نامه برايجاد و امكان برگزاري نماز در وقت فضليت آن،اقدامات زير صورت گيرد:
الف _ برنامه كليه جلسات و اجتماعات حتي الامكان به گونهاي تنظيم شود كه با وقت نماز تلاقي نداشته باشد و در هرحال با فرا رسيدن وقت نماز،نمازاقامه شود.
ب _ محل مناسب و آراستهاي كه گنجايش آن متناسب با تعداد كاركنان و مراجعهكنندگان باشد به عنوان نمازخانه پيشبيني شود.
ماده۵ _ در كلية دستگاههاي مشمول اين آيين نامه به منظور ارتقاي دانش و بينش كاركنان وخانواده آنها در مورد نمازو فلسفه و راز و رمز آن، اقدامات لازم از طريق برگزاري جشنوارهها،نمايشگاههاي فرهنگي وهنري، مسابقات كتابخواني و دورههاي آموزشي و ساير روشهاي مؤثر به صورت فراگير به عمل آيد.
مادة ۶ _ وزارت آموزش و پرورش موظف است به منظور گسترش فرهنگ اقامه نماز، علاوه بر موارد فوق الذكر ، اقدامات زير را به عمل آورد:
الف _ بخشي از مطالب جزوههاي آموزشي مراكز پيش دبستاني به نماز اختصاص داده شود و خردسالان به صورت تشريحي و تصويري با نماز آشنا شوند.
ب _ بخشي از مطالب كتب دروس ديني، معارف و بينش اسلامي دبستانها، مدارس راهنمايي،دبيرستانها، نهضت سواد آموزي،مراكز پيش دانشگاهي و مراكز تربيت معلم متناسب با هر يك از گروههاي سني به نماز اختصاص داده شود و كودكان،نوجوانان، جوانان و بزرگسالان با مفاهيم نماز آشنا شوند.
پ _ كليه معلمان ،دبيران و اساتيد مراكز آموزشي به روشهاي مناسب با فلسفه نماز آشنا شده و شيوههاي اثرگذاري بر دانش آموزان و دانشجويان را بياموزند.
ت _ كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان در برنامهها و توليدات آموزشي و تفريحي خود(اعم ازكتب،جزوهها،فيلمها و غيره) موضوع نماز را به طور جدي مطرح نموده و براي آن جايگاهي خاص قايل شوند.
ث _ در كليه مراكز آموزشي و پرورشي، محلي براي برگزاري نماز تعيين شود و فضاي عمومي اين مراكز همواره مشوق دانش آموزان و دانشجويان براي اقامه نماز و زنده نمودن فرهنگ نماز باشد.
ج _ در احداث ساختمانهاي جديد مراكز آموزشي و پرورشي، محل نمازخانه به صورت شاخص مورد نظر قرار گيرد.
چ _ در اردوها ،برنامه ها و جشنوارههاي ((ورزشي ، فرهنگي ،هنري و…))با فرا رسيدن وقت نماز، نماز اقامه شود.
ح _ برنامه ساعات درسي مراكز آموزشي به گونهاي تنظيم شود كه با فرا رسيدن وقت نماز، نماز اقامه شود.
خ _ انجمن اولياءومربيان در جلسات و برنامههاي خود ، والدين را نسبت به امر نماز فرزندان توجيه و تشويق نموده و نسبت به تشويق والدين براي ساخت نمازخانه در مدارس اقدام نمايند.
د _ سازمان نوسازي ،توسعه و تجهيز مدارس كشور بودجه لازم را براي احداث نمازخانه در مراكز آموزشي فاقد نمازخانه پيشبيني نمايد، به نحوي كه ساليانه در ۱۰ درصد اين مراكز نمازخانه مناسب احداث گردد.
ذ _ بين مدارس و مساجد همجوار آنها ارتباط برقرار شود و دانش آموزان براي شركت در مراسم نمازجماعت و جمعه ترغيب شوند.
ر _ در كتابخانهها جايگاه ويژهاي براي كتب مربوط به نماز اختصاص يافته و نسبت به جمعآوري آثار منتشر شده در خصوص نماز اقدام شود تا در اختيار علاقمندان قرار گيرد.
مادة ۷ _ وزارتخانههاي علوم ،تحقيات و فناروي، و بهداشت درمان و آموزش پزشكي موظفند به منظور گسترش فرهنگ اقامه نماز اقدامات زير را به عمل آورند:
الف _ بخشي از مطالب كتب و جزوات آموزش معارف اسلامي به ذكرفلسفه و راز و رمزهاي نماز اختصاص يابد.
ب _ ساعات درسي دانشگاهها و مراكز آموزش عالي به گونهاي تنظيم شود كه با فرا رسيدن وقت نماز، نماز اقامه شود.
پ _ بخشي از فعاليتهاي پژوهشي و تاليف پاياننامههاي دانشجويان مقاطع كارشناسي ارشد و دكتري در رشتههاي ذيربط به پژوهش پيرامون نماز اختصاص يابد.
ت _ در كليه مراكز آموزشي،درماني و بهداشتي و ساير واحدهاي تابع وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي محل مناسب و پاكيزهاي با گنجايش كافي براي برگزاري نماز اختصاص يافته و براي اقامه نماز توسط بيماران نيز تسهيلات لازم فراهم شود.
ث _ سازمان بهزيستي كشور بخشي از جزوههاي آموزشي مهدهاي كودك را به نماز اختصاص داده و به صورت تشريحي و تصويري خردسالان را با نمازآشنا سازند.
مادة ۸ _ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان تبليغات اسلامي موظفند به منظور گسترش فرهنگ اقامه نماز، اقدامات زير را به عمل آورند:
الف _ آن دسته از فيلمها ، نمايشها و فعاليتها هنري اعم از شعر، نقاشي،سرود، مقاله و قصه كه به تعميق و گسترش فرهنگ نماز پرداخته و بيانگر فلسفه نماز ميباشند،مورد حمايت قرار گرفته و تسهيلات لازم در اختيار توليدكنندگان آنها قرار گيرد و بهترين آثار مورد تشويق واقع شوند.
ب _ صاحبان مطبوعات و مجلات، شعراء، نويسندگان و ناشران ترغيب شوند كه فرهنگ نماز را در آثار و نشريات خود مورد توجه قرار داده و به نشر و تعميق آن در جامعه بپردازند.
پ _ كليه كتابخانه هاي عمومي،اثار وزين منتشر شده در زمينه نماز را جهت استفاده علاقهمندان گردآوري نمايند.
ت _ درباره موضوع نماز،جشنوارهها ونمايشگاههاي فرهنگي، هنري و مسابقات كتابخواني برگزار شود.
ث _ تدابير لازم جهت پيشبيني محل مناسب و پاكيزه با امكانات لازم براي برگزاري نماز و نظافت و نگهداري آنها، در مهمانخانهها(هتلها)، مهمانسراها و مهمانپذيرها، مراكز ايرانگردي و جهانگردي و بخصوص خوراكسراها (رستورانهاي)مستقر در جادهها،اتخاذ شود.
ج _ در طرحهاي جديد ساختماني مهمانخانهها(هتلها)، مهمانسراها و مهمانپذيرها، مراكز ايرانگردي و جهانگردي،نمايشگاهها و مراكز فرهنگي _هنري و گنجينهها(موزهها) فضاي لازم براي مسجد يا نمازخانه به صورت شاخص پيشبيني شود.
چ _ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با انجام مطالعات بين المللي در مورد نماز،ابتكارات و خلاقيتهاي موجود در ساير كشورهاي مسلمان دربارة نماز را جمعآوري نموده و فرهنگ اقامه نماز را در سطح جهان با تهيه و ارسال كتاب، نوار، فيلم و جزوههاي متناسب با هر كشور ترويج نمايد.
مادة ۹ _ سازمان تبليغات اسلامي موظف است در صورت درخواست دستگاه اجرايي، به منظور گسترش فرهنگ اقامه نماز،نسبت به تامين نيروي انساني(امام جماعت) مورد نياز براي اقامه نماز جماعت در مساجد و نمازخانههاي دستگاه اجرايي برنامهريزي لازم را به عمل آورد و هزينههاي مربوط به اجراي اين ماده از محل اعتبارات دستگاههاي اجرايي پرداخت ميشود.
تبصره _ مفاد اين ماده در دانشگاهها ومؤسسات آموزشي و پژوهشي و بيمارستانهاي آموزشي و واحدهاي وابسته به آنها توسط دفاتر نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاهها اجرا خواهد شد.
مادة ۱۰ _ سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران موظف است به منظور ترويج فرهنگ اقامه نماز، اقدامات زير را به عمل آورد:
الف _ برنامههاي مناسب و مستمر جهت آموزش احكام و فلسفه نماز براي گروههاي مختلف سني بخصوص كودكان و نوجوانان تهيه و پخش نمايد و با بيان هنري ، فرهنگ اقامه نماز به طور مستقيم و غير مستقيم ترويج شود.
ب _ در فيلمها و مجموعههاي نمايشي(سريالها) ،در جاهايي كه اقامه نماز به عنوان جزيي از فرهنگ عمومي جامعه مطرح ميشود، اقامه نماز توسط شخصيتهاي مثبت فيلم به نمايش درآيد.
پ _ جلوههايي از نماز نوجوانان به نمايش درآيد.
ت _ برنامههاي مناسب و ابتكاري با موضوع نماز تهيه و پخش و نسبت به معرفي نمايشها و فعاليتها هنري در اين زمينه اقدام شود.
مادة۱۱ _ وزارت راه و ترابري موظف است به منظور گسترش فرهنگ اقامه نماز، اقدامات زير را به عمل آورد:
الف _ برنامه حركت قطارها و حتي المقدور پرواز هواپيماها به گونهاي تنظيم شود كه امكان اقامه نماز براي مسافران فراهم باشد.
ب _ در كليه جادهها علايم و تابلوهاي مربوط به مساجد بين راهي و شبانهروزي به صورت زيبا و مناسب تهيه و نصب شود.
پ _ترتيبي اتخاذ شود تا كليه اتوبوسهاي بين شهري در هنگام فرا رسيدن اوقات نماز در محلي مناسب براي اقامه نماز مسافران(ترجيحاً مساجد بين راهي)توقف نمايند و زمان لازم را براي انجام اين فريضه در اختيار مسافران قرار دهند.
ت _ در كليه پروژههاي مربوط به ساخت راهدارخانه و پايانههاي مسافري، احداث نمازخانه مناسب پيشبيني شود.
مادة۱۲ _ وزارت نفت طرح احداث نمازخانه در كنار جايگاههاي سوخت رساني بين راهي را تكميل نموده و توسعه بخشد و در خصوص حفظ و نگهداري آنها نظارت نمايد.
مادة ۱۳ _ سازمان تربيت بدني موظف است به منظور گسترش فرهنگ اقامه نماز ،اقدامات زير را به عمل آورد:
الف _ به نحوي برنامهريزي شود كه در اردوها و برنامههاي آموزشي و تمرينات،ورزشكاران با فرهنگ نماز آشنا شوند.
ب _ در اردوها، مسابقات و تمرينات داخلي و خارجي ، با فرا رسيدن وقت نماز، نماز اقامه شود.
پ _ در ورزشگاهها جهت اقامه نماز توسط تماشاكنان تسهيلات لازم فراهم شود.
مادة۱۴ _ سازمان مديريت و برنامهريزي كشور موظف است به منظور گسترش فرهنگ اقامه نماز،اقدامات زير را به عمل آورد:
الف _ در نظام گزينش و ارزيابي عملكرد مديران ، ميزان اهتمام آنان به نماز را مد نظر قرار دهد.
ب _ در دورههاي آموزش ضمن خدمت كاركنان دولت، مباحث مربوط به فلفسه و رازو رمز نماز ارائه شود.
مادة۱۵ _ وزارتخانههاي صنايع ،معادن و فلزات و كار و امور اجتماعي موظفند به منظور گسترش فرهنگ اقامه نماز، تدابير لازم را براي تحقق موارد زير اتخاذ نمايند:
الف _ د ركليه كارخانهها، مؤسسات،شركتها و واحدهاي تابعه وزارتخانههاي فوقالذكر ، محل مناسب و پاكيزهاي براي اقامه نماز با گنجايش كافي متناسب با تعداد كارگران و كاركنان هر واحد، تعيين و تجهيز شود.
ب _ برنامه ساعات كا ركارگران به گونهاي تنظيم شود كه با وقت نماز تداخل نداشته باشد و در صورتي كه تداخل اجتناب ناپذير باشد،كارگران به صورت نوبتي در مراسم اقامه نماز شركت نمايند.
پ _ در كليه كارخانه ها،مؤسسات،شركتها تابع و واحدهاي تابعه وزارتخانههاي فوقالذكر برنامههاي مناسب جهت ارائه آموزش نماز و فلسفه آن به كاركنان و كارگران و خانوادههاي آنها اجرا شده و ضوابط و اقدامات تشويقي لازم به منظور ترويج فرهنگ اقامه نماز پيشبيني شود.
مادة ۱۶ _ وزارت بازرگاني موظف است تمهيدات و اقدامات لازم را براي ترغيب و تشويق بازارها و صنوف جهت برگزاري نماز جماعت در اول وقت به عمل آورد.
مادة۱۷ _ سازمان مديريت و برنامهريزي موظف است به منظور گسترش فرهنگ اقامه نماز اقدامات زير را به عمل آورد:
الف _ تامين اعتبار خاص در بودجه كليه دستگاههاي اجرايي كشور جهت تامين مخارج جاري مساجد، نمازخانهها، وضوخانهها و سرويسهاي بهداشتي در واحدهاي تحت پوشش آنها.
ب _ اعطاي مجوز لازم به كليه دستگاههاي اجرايي كشور در جهت استفاده از اعتبار مربوط به آموزش كاركنان در زمينه ارايه آموزش و ترويج فرهنگ نماز.
پ _ تامين اعتبار خاص جهت وزارتخانههاي آموزش وپرورش، علوم تحقيقات و فناوري، بهداشت درمان و آموزش پزشكي و سازمان تربيت بدني جهت اجراي برنامههاي پيشبيني شده در اين آييننامه براي وزارتخانههاي مزبور در زمينه ترويج فرهنگ نماز.
ت _ تامين اعتبار خاص جهت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، سازمان صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران و حوزه هنري سازمان تبليغات اسلامي جهت استفاده از ابزار هنر در امر ترويج فرهنگ اقامه نماز.
ث _ تامين اعتبار خاص برا ي وزارتخانههاي راه وترابري و فرهنگ و ارشاد اسلامي و آموزش و پرورش جهت احداث ، تجهيز و نگهداري مساجد و نمازخانههاي واقع در جادهها، پايانهها، مراكز آموزشي، مراكز فرهنگي و هنري،مبادي ورودي كشور و خوراكسراهاي(رستورانهاي)بين راهي و وضوخانهها و سرويسهاي بهداشتي آنها.
ج _ تامين اعتبار لازم براي ساير دستگاههاي اجرايي كشور جهت اجراي برنامههاي پيشبيني شده در اين آيين نامه.
مادة ۱۸ _ سازمان اوقاف و امور خيريه موظف است در حدود مقررات خود تسهيلات لازم را براي توسعه و تعميق فرهنگ نماز و احداث،تجهيز و تعمير مساجد و نمازخانههاي بين راهي فراهم آورد و از طريق برگزاري مسابقات و كلاسهاي مربوط ، تشويق و تبليغ لازم را اعمال نمايد.
مادة۱۹ _كليه دستگاهها مكلفند بر نحوه نگهداري،زيباسازي،بهسازي و بهداشت عمومي نمازخانهها نظارت نمايند.
مادة۲۰ _ نظارت بر اجراي اين آيين نامه برعهده بالاترين مقام دستگاه ميباشد.
true